Netradiční Den otevřených dveří v Ostravě: Obyvatelé se půjdou podívat na zapáchající ...

blank

V areálu ostravských lagun se v úterý 17. dubna od 15 hodin uskuteční Den otevřených dveří. Akce je primárně určena pro obyvatele městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Ti se na místě mohou dozvědět cenné informace o těžbě a likvidaci ropných kalů. Na prohlídce budou přítomni zástupci společnosti AVE, která v Ostravě realizuje těžbu a následnou likvidaci kalů.

„Stále se na nás obracejí spoluobčané s prosbou o pomoc. Chtějí vědět, proč je všude ten nesnesitelný zápach, jak dlouho těžba lagun bude trvat, proč ještě není hotovo. Samozřejmě informace, které máme k dispozici, jim předáváme, přesto nyní mají možnost podívat se osobně,“ řekla starostka městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková.

Návštěvníci získají informace o použité technologii, budou se moci podívat, jakým způsobem se obsah lagun likviduje, jak se zhotovitel prací snaží eliminovat množství vznikajícího zápachu, nebo se dozví, jaké množství kalů je potřeba ještě odstranit a co se s kaly bude dále dít. „Jedná se o jednu z největších ekologických zátěží v místě našeho bydliště. Každý, koho tato problematika zajímá, může přijít a osobně se dozvědět více,“ doplnila starostka. Vjezd do areálu bývalé chemické společnosti Ostramo se nachází u čerpací stanice z ulice Mariánskohorské.

Ostravský primátor Tomáš Macura chce také získat státní peníze pro likvidaci lagun. Vláda však ve druhé polovině tohoto roku zahájí sanaci Trojického údolí ve Slezské Ostravě. Podle mluvčí státního podniku Diamo Jany Dronské má firma od ministerstva průmyslu a obchodu asi tři čtvrtě miliardy korun a v současnosti probíhá výběrové řízení na dodavatele.

„Pokusím se docílit toho, aby peníze, které chce stát dát na čištění zmíněného území, převedl na likvidaci lagun. Ty patří k prioritám mezi starými ekologickými zátěžemi na rozdíl od Trojického údolí,“ uvedl Macura. O státní peníze na likvidaci lagun loni neúspěšně žádal Macura tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku. Nyní se o to bude pokoušet u Andreje Babiše.

„Likvidaci lagun řeší město už téměř 20 let a stále není hotová, protože na úplné vyčištění lokality chybí peníze. A pokud se souběžně s lagunami i aglomerací Vítkovice začne čistit Trojické údolí, pro město to bude znamenat velkou zátěž. Zvýší se doprava, zhorší ovzduší,“ zdůraznil před několika dny Macura.

Scroll to Top