Jeseník nechá opravit Mločí pramen

blank

Mločí pramen v Jeseníku projde renovací. Práce budou probíhat od konce dubna a skončí v létě. Investorem opravy je město, které na akci ze svého rozpočtu uvolní 50 tisíc korun.

„V letošním roce uplyne 120 let od vzniku Mločího pramene, a proto jsme se rozhodli pro jeho obnovu. V minulosti ho lidé znali jako Ursprung Quelle, pramen nesl jméno tehdejšího starosty města Josefa Ursprunga. Po druhé světové válce došlo k přejmenování této památky na Mločí pramen,“ uvedl vedoucí oddělení cestovního ruchu jesenické radnice Jan Mrosek. Ursprung mezi roky 1897 až 1907 zastával funkci starosty města a zasloužil se například o výstavbu vodovodu, který Jeseníku dodnes slouží. Pramen prošel opravou před 17 lety.

„Jeho mohyla byla ale pouze zakonzervována betonem v neuspokojivé podobě a na původní desce se objevil název pramene, který se dokonce nevešel ani do původní desky. Navíc přívod vody nebyl obnoven. Oprava bude spočívat v celkové přestavbě mohyly v původním duchu, to znamená, že dojde k odstranění spárování a kameny budou skládány nasucho, bez pojiv,“ vysvětlil Lukáš Abt, který bude renovaci pramene provádět. Pramen bude také napojen na vodu z blízké jímky.

Scroll to Top