SOVAK ČR: Provozovatel základní služby v oboru vodovodů a kanalizací

blank

V srpnu minulého roku SOVAK ČR na svých stránkách informoval o novelizaci zákona č. 181/2014 Sb., kterou se zavádí institut „základní služba“, kterou se rozumí služba, jejíž poskytování je závislé na sítích elektronických komunikací nebo informačních systémech a jejíž narušení by mohlo mít významný dopad na zabezpečení společenských nebo ekonomických činností v odvětví vodního hospodářství.

Dne 9. 4. 2018 se uskutečnila schůzka SOVAK ČR se zástupci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) k problematice plnění povinností „základní služba“ vyplývající ze zmíněného zákona č. 181/2014 Sb. o kybernetické bezpečnosti a vyhlášky č. 437/2017 Sb., o kritériích pro určení provozovatele základní služby.

Z jednání vyplynulo, že do 9. listopadu tohoto roku musí NÚKIB podle zákona určit provozovatele základní služby (PZS), přičemž toto určení provede ve správním řízení vydáním rozhodnutí. Vzhledem k novosti problematiky má NÚKIB zájem nejdříve se subjekty potenciálně naplňující kritéria PZS uspořádat určovací jednání, jejich výsledkem bude rozhodnutí o určení či neurčení subjektů jako PZS.

Samotné určení PZS v odvětví vodního hospodářství vychází z posouzení šesti dopadových kritérií, přičemž pro zahrnutí do institutu PZS stačí splnit pouze jedno dopadové kritérium. SOVAK ČR se na svém jednání s NÚKIB dohodl, že v první fázi se potenciální PZS budou oslovovat pouze na základě možného splnění dopadového kritéria:

  1. Závažné omezení či narušení druhu služby postihující více než 50 000 osob.

SOVAK ČR v následujících týdnech osloví vybrané členy, kteří toto dopadové kritérium potenciálně splňují a předá jim podrobnější materiály a informace k procesu zavádění institutu PZS. Následně tyto subjekty NÚKIB osloví k individuálním schůzkám, na jejichž základě rozhodne o zahájení správního řízení o určení provozovatele základní služby. Určovací jednání ze strany NÚKIB budou probíhat ve dvou fázích, květen až červenec roku 2018 a srpen až říjen roku 2018.

SOVAK ČR konstatuje, že pro provozovatele vodohospodářské infrastruktury je institut PZS objektivně další administrativně-technicko-ekonomickou zátěží. Na druhé straně SOVAK ČR jednoznačně vítá postup NÚKIB, který se rozhodl využít oborového spolku ke koordinovanému a jednotnému zavedení institutu PZS vyplývající ze zákona č. 181/2014 Sb. o kybernetické bezpečnosti.

Ing. Oldřich Vlasák
ředitel SOVAK ČR
Za technickou správnost odpovídá: Ing. Filip Wanner, Ph.D.

Scroll to Top