Ostravský primátor Tomáš Macura chce státní peníze pro likvidaci lagun

blank

Stát chce ve druhé polovině tohoto roku zahájit sanaci Trojického údolí ve Slezské Ostravě. Podle mluvčí státního podniku Diamo Jany Dronské má firma od ministerstva průmyslu a obchodu asi tři čtvrtě miliardy korun a v současnosti probíhá výběrové řízení na dodavatele. Proti je primátor Ostravy Tomáš Macura. „Pokusím se docílit toho, aby peníze, které chce stát dát na čištění zmíněného území, převedl na likvidaci lagun. Ty patří k prioritám mezi starými ekologickými zátěžemi na rozdíl od Trojického údolí,“ řekl Macura. Informoval o tom portál idnes.cz. 

V místech bývalého černouhelného dolu a koksovny Trojice jsou podzemní štoly a odplyňovací vrty. Trávník v okolí je zasažen olejovými skvrnami. „Zemina je kontaminovaná dehty i těžkými kovy. Po jejím vyčištění by tam mohl vzniknout například pozemek na výstavbu domů. Je to hezká lokalita blízko centra i řeky Ostravice,“ uvedla Dronská. Podle informací České televize řízení už vyhrála společnost EKO-KOM, proti čemuž se údajně odvolalo několik soutěžících.

Tomáš Macura se loni neúspěšně obrátil na tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku a žádal, aby stát peníze od ministerstva průmyslu převedl pod ministerstvo životního prostředí na sanaci ostravských lagun. Nyní se o to bude pokoušet u Andreje Babiše. „Likvidaci lagun řeší město už téměř 20 let a stále není hotová, protože na úplné vyčištění lokality chybí peníze. A pokud se souběžně s lagunami i aglomerací Vítkovice začne čistit Trojické údolí, pro město to bude znamenat velkou zátěž. Zvýší se doprava, zhorší ovzduší,“ vysvětlil Macura.

Laguny patří k největším ekologickým zátěžím České republiky. Od počátku bylo jejich čištění komplikované a termín dokončení se neustále posouvá. Bylo vytěženo 200 000 tun kalů, ale následně se ukázalo, že jsou v lagunách další desítky tisíc tun tohoto materiálu. Jedná se o takzvané nadbilanční kaly. Kaly z ostravských lagun se staly velkým tématem na Sokolovsku, kde se likvidují v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové. K likvidaci kalů v Ostravě se stát zavázal před dvaadvaceti lety. Ačkoliv s tím město nesouhlasí, tak vyřešení problémů s lagunami bude trvat nejméně dalších devět let.

Scroll to Top