Velký bolevecký rybník bude vstřícnější k handicapovaným

blank

V autokempu Ostende u Velkého boleveckého rybníka v Plzni může vzniknout zařízení, které handicapovaným lidem umožní koupání. Díky speciální židli na dráze by se mohli vozíčkáři pohodlně dopravit do vody. Obsluhu stroje by navíc zvládli sami. Projekt má na starost Správa veřejného statku města Plzně. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Jednalo se o to, zda je možné vybudovat příjezd do Boleváku pro vozíčkáře. Něco takového zatím v České republice není, takže jsme nejprve nevěděli, jestli se s tím dokážeme vypořádat. Hledali jsme vhodné místo, což tedy na Boleváku není vůbec jednoduché. Nakonec bylo v podstatě jako jediné možné vytipováno umístění v autokempu Ostende. Je tam vhodný přístup a nájemce kempu s tím souhlasí,“ vysvětlila místostarostka Plzně 1 Ivana Mádlová. S nápadem přišly Jaroslava Kreuzbergová z fakultní nemocnice a její známá, jež přišla o nohy.

„Zařízení je v podstatě židle schopná jet po dráze a vozíčkáře svézt do vody. Tam by mohl plavat, a pak se vrátit stejnou cestou na břeh ke svému vozíku,“ uvedl Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku. Podle něj by mohlo být zařízení samoobslužné a v případě potřeby by vozíčkářům pomohl personál autokempu. Cena by se pohybovala v milionech korun. Zatím však není jasné jeho financování.

„Vypadá to velice zajímavě. Myslím, že řada vozíčkářů by to uvítala. Asi by to pro leckteré byl i nový důvod, proč se k vodě vypravit, když by měli takovou zajímavou možnost a mohli se v Boleváku osvěžit,“ uzavřel krajský předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Miroslav Valina. Velký Bolevecký rybník je součást rybniční soustavy na Boleveckém potoce na severním okraji Plzně. Jde o největší rybník soustavy a pátý největší v Plzeňském kraji.

Scroll to Top