Odstartovala plošná deratizace kanalizací v Moravskoslezském kraji

blank

Přes 3,3 tuny návnad pro potkany rozmístí deratizéři do kanalizačních sítí a související infrastruktury v obcích a městech, kde se o jejich provoz stará společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Cílem akce je udržet stav potkanů na stabilní úrovni. Jarní deratizace byla zahájena v Havířově. Informoval o tom mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Po plošné deratizaci může na podzim dojít k takzvané ohniskové deratizaci. Ta se uplatňuje v problematických lokalitách s vyšším výskytem hlodavců. Situace jsou ale řešeny i operativně.

„Efektivitu deratizace zvyšuje to, když se ve stejnou dobu připojí se svými prostory a objekty také města a obce, případně průmyslové podniky, v jejichž areálech se potkani pohybují. Jde především o výrobce potravin a vývařovny. Důležitá je koordinace aktivit zúčastněných stran. Můžu konstatovat, že s většinou měst a obcí je spolupráce v této oblasti velmi dobrá. Deratizace pro naši společnost realizují specializované firmy ve spolupráci s našimi zaměstnanci, kteří jim zpřístupňují kanalizační síť,“ vysvětlil ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Po Havířovu a Českém Těšínu se práce dále přesunou na Karvinsko, Třinecko a Frýdecko-Místecko a v květnu na Novojičínsko a Opavsko. Deratizace je vždy koordinována s místními s municipalitami. Mimo stokovou síť probíhá hubení hlodavců i v několika čistírnách odpadních vod.

„Velkým problémem zůstává vypouštění odpadních vod se zbytky potravin a přepálených olejů do veřejné kanalizace. Tyto potraviny se stávají ideální potravou pro potkany, kterým se pak výborně daří. Rychle a nekontrolovatelně se následně rozmnožují. Snažíme se o tomto problému veřejnost informovat a vzdělávat už od základních škol, ale situace se v tomto ohledu zásadně nelepší,“ vysvětlil Tlolka. Vodohospodáři zajistí celkově 1844 kilometrů provozované kanalizační sítě.

Scroll to Top