Nová atrakce na Lipně, osmdesátitunový parník Adalbert Stifter

blank

Kdo o víkendu vyrazí na lipenskou vodní nádrž, neprohloupí. K vidění tam bude výletní loď Adalbert Stifter, která pojme až 250 lidí. Parník již má za sebou spuštění na vodní hladinu. Jarní provoz zahájí firma Rosenberger Lipno Line v sobotu 14. dubna. Informoval o tom zpravodajský portál idnes.cz. 

 „Jako vždy šlo o operaci, které předcházela náročná, precizní příprava. Spouštění do vody se odehrálo pod dvojitým jištěním pro případ přetržení lana či vázacích prostředků,“ popsal Filip Korostenski, který se stará o spuštění lodi na vodu. Ceny za jízdenky zůstanou buď stejné jako v minulém roce, nebo dokonce nižší. „Připravili jsme také rodinné jízdenky, při jejichž zakoupení ušetří především rodiny s dětmi. Ceny pro jednotlivce na hlavní trase zůstaly na stejné úrovni. V létě přidáváme plavby pro děti a večerní plavby s hudbou,“ uvedl zástupce společnosti Rosenberger Lipno Line Karel Andrle.

Firma disponuje také lodí Vltava pro 100 cestujících a v létě bude spojovat Lipno nad Vltavou, Frymburk, Horní Planou a Černou v Pošumaví. „Loni jsme přepravili zhruba padesát tisíc lidí. Byla to naše nejúspěšnější sezónu na Lipně. Zájem nás těší, proto přidáváme plavby navíc,“ vysvětlil Karel Andrle. Přibude členů posádky, kteří budou cestující informovat o zajímavostech, jež uvidí na břehu. „Tento rok je navíc významný i z toho hlediska, že si Lipensko připomene 150 let od smrti významného hornoplánského spisovatele, malíře a pedagoga Adalberta Stiftera, který dal název jedné z lodí,“ uzavřel Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska. Údolní nádrž Lipno byla vybudovaná na řece Vltavě v letech 1952 – 1959 a s rozlohou téměř 49 kilometrů čtverečních se jedná o největší tuzemskou vodní plochu. Nejširší je nádrž u Černé v Pošumaví, na pravobřežní straně zasahuje k státním hranicím s Rakouskem.

Scroll to Top