Společnost Culligan dokončuje modernizaci kašny ve Vodňanech

blank

Koncem dubna skončí modernizace kašny na náměstí Svobody ve Vodňanech. Kvůli mrazům došlo ke zdržení prací. Původně mělo být hotovo začátkem prosince.

Podle Víta Panera ze společnosti Culligan se v současnosti dodělává úpravna vody pro kašnu a osazuje se hlavní potrubí do jejího sloupu. Firma také připravuje filtraci vody. „Původní projekt zahrnoval pouze opravu sochy a rozpadajících se erbů. Po sundání sochy jsme se rozhodli i pro nové osvětlení a přívody vody s napojením na městský vodovod. Tím se nastartoval sled dalších na sebe navazujících rekonstrukcí,“ řekl vodňanský starosta Václav Heřman. Práce budou ukončeny usazením soch a erbů.

Pítka a kašny se v tuzemských městech těší mimořádné oblibě. Například kvalita vody z pítek je pravidelně kontrolována a lidé se nemusí obávat její konzumace. „Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je také označena tabulkou pitná voda. My máme ve správě devět pítek a všechna fungují. Každý týden se kontrolují například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ uvedla například v létě loňského roku Barbora Lišková z pražských Technických služeb komunikací. Na údržbu a provoz devíti z nich vynaloží TSK v metropoli každoročně asi 800 tisíc korun.

Ilustrační foto 

Scroll to Top