Ostrava spustila kampaň na podporu pitné vody a cyklodopravy

blank

Statutární město Ostrava zahájilo kampaň s názvem I na Tobě záleží, která je zaměřena na problematiku vody a cyklodopravy. Projekt má primární cíl upozornit na zodpovědnost jednotlivce za stav životního prostředí. Ostrava za něj zaplatí čtvrt milionu korun. Kampaň potrvá měsíc a bude viditelná kromě centra také v dalších částech města.

„Cílíme na preferenci pití kohoutkové vody. V Ostravě ji máme velmi kvalitní a zároveň chutnou. Její výhodou je její stálá čerstvost. U balené vody uplyne dlouhá doba mezi stočením a spotřebou. Jedná se o týdny, někdy až měsíce,“ zdůraznila náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. Plastové obaly balené vody jsou zátěží pro životní prostředí a v potaz by se měl brát podle Šebestové také cenový rozdíl.

„Pokud denně vypijeme 1,5 litru vody z kohoutku, tak za ni ročně utratíme asi 21 korun, kdežto za balenou okolo 2 555 korun, to je přibližně stodvacetkrát více,“ řekla dále Šebestová. Pitná voda na Ostravsku podle ní patří k nejkvalitnější v České republice. Kampaň má kromě pití vody z kohoutku přimět Ostravany rovněž k většímu využívání cyklistické dopravy. Ve městě je dnes přibližně 250 kilometrů cyklostezek.

Scroll to Top