Někteří lidé ve Verneřicích mají vodu zdarma

blank

K atypické situaci došlo ve verneřické části Příbram na Děčínsku. Některé domácnosti totiž nemusí platit za vodu. Stojí za tím Severočeská vodárenská společnost, která vypověděla smlouvu o provozování vodovodu. „Voda obyvatelům v kohoutcích teče dál, ale nemáme s nimi jako majitel vodovodu uzavřené smlouvy, a tak ji mají zdarma,“ popsal starosta Verneřic Daniel Zygula.

Vodovod v Příbrami je majetkem Verneřic. Není však veřejný a je na něj napojeno méně než 50 lidí. „Loni skončila výjimka na jeho provoz. Je proti všem normám, potrubí vede přes soukromé pozemky, a protože vodovod není zakreslený v žádných podkladech, tak nikdo neví, kudy přesně vede,“ uvedl Daniel Zygula.

S provozováním vodovodu Verneřicím pomáhala SVS. „Firma uzavřela s městem smlouvu, a díky tomu pak Severočeské vodovody a kanalizace mohly vodovod provozovat. Ale vzhledem k tomu, že nebyly dodrženy podmínky pro bezpečné provozování a investice pro zajištění vody z náhradního zdroje byly vysoce nerentabilní, vypověděla SVS nájemní smlouvu,“ vysvětlil její její mluvčí Jiří Hladík.

Starosta města přiznává, že v současnosti vedení neví, jak na situaci reagovat. „Historicky byla chyba, že ho kdysi nepředalo SVS. Je pochopitelné, že nikdo nechce provozovat vodovod pro pár lidí. Náklady na vybudování nového asi šest kilometrů dlouhého potrubí by se pohybovaly kolem tří milionů, což je pro Verneřice moc. Kubík vody by tak přišel odběratele na 150 korun,“ uzavřel Zygula.

Zdroj: idnes.cz

 

Scroll to Top