Obce ve Středočeském kraji mohou žádat o dotaci na čistírny

blank

Krajští zastupitelé Středočeského kraje budou na konci dubna schvalovat program, ze kterého by se mělo rozdělovat až 26 milionů korun. Finanční podpora půjde na výstavbu, rozšíření nebo rekonstrukci čistíren odpadních vod, ale také na budování a opravy kanalizačních sítí, vodovodních sítí a vodárenských objektů. ČTK o tom v úterý 10. dubna informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

„Víme, že leckde jsou vodovodní a kanalizační sítě ve špatném stavu a zaslouží si investice. Touto dotací chceme podpořit zejména menší obce, které nemají ve svém rozpočtu dostatečné prostředky. Mohou jednorázově získat od kraje až dva miliony korun pro vodohospodářské účely,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

O dotace mohou žádat obce s méně než 2 000 obyvateli, dobrovolné svazky menších obcí a provozovatelé vodohospodářské infrastruktury vlastněné alespoň z 66 procent obcemi s méně než 2 000 obyvateli. Termín pro podání žádostí byl stanoven od 11. června do 16. července. Dotace ze středočeského Fondu životního prostředí a zemědělství se dají použít také pro stavební práce, trubní vedení, zemní, bourací a demoliční práce, rekonstrukce souvisejících komunikací, výstavbu objektů čističek, průzkumné práce nebo revize, ale podle náměstka pro životní prostředí Miloše Petery musí tyto činnosti souviset s vodohospodářskými stavbami nebo sítěmi.

Ilustrační foto 

Scroll to Top