Do Prahy zamíří unikátní benátské gondoly

blank

V polovině května do pražských vod vplují dvě bohatě zdobené lodi, Geografia a Cavalli. Původně barokní lodě nikdy neopustily Benátky. V české metropoli je lidé uvidí během oslav svatojánských Navalis. Informoval o tom Pražský deník. 

„Jsou to lodě, které jsou zdobeny krásnými řezbami. Pohání je síla osmi veslařů oblečených v překrásných dobových kostýmech. Z celosvětového hlediska to jsou unikátní lodě, které nikde jinde na světě neuvidíte,“ vysvětlil hlavní pořadatel Navalis a majitel společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman.

Do České republiky se lodě povezou na speciálních tahačích. „To, že nám lodě půjčí, považuji za zázrak, ale zároveň je to výsledek dlouholeté práce,“ neskrýval radost Bergman. Benátky i Prahu pojí přátelské vztahy.

„Praha a Benátky mají společného světce – sv. Jana Nepomuckého. Je patronem Benátek a ochráncem všech lidí od vody. Zapůjčení je tedy nasnadě. Kontinuita vzájemných vztahů mezi Prahou a Benátkami bude navíc v letošním roce pokračovat v tom, že pojmenujeme jednu z lodí Bissone Praga,“ řekl benátský radní pro kulturu Giovanni Giusto.

Gondoly jsou během celého roku uskladněny v původní benátské loděnici Arsenal z 16. století. „Pár lodí bissone je doposud neozdobených. Radní pro kulturu Giovanni Giusto nám nabídl, abychom na nejslavnější každoroční benátskou regatu jednu z těchto lodí ozdobili.“ uzavřel Bergman.

Scroll to Top