Protipovodňová pomoc pro Štětí a Křešice z Německa

blank

Obec Křešice a město Štětí obdržely shodně po 850 tisících korunách z Německa. Využijí je na prevenci proti záplavám. Věnovala jim je německá Diakonie Katastrophenhilfe. Vše probíhá v rámci projektu Odolná obec, který organizuje Diakonie Českobratrské církve evangelické.

„Nejprve probíhala jednání o potřebách a požadavcích obcí a schůzky s krizovým řízením, spolky i občany. Nyní se věnujeme finanční podpoře konkrétních studií a protipovodňových opatření, která mohou v budoucnu minimalizovat škody na majetku obcí a jejich obyvatel,“ uvedla zástupkyně Diakonie ČCE Jarmila Dvořáková.

Ve Štětí udeřila velká voda v roce 2013. „Město mělo hodně práce s odstraňováním škod a čerpáním vody. Nyní jsme dostali 850 tisíc korun, za které chceme nakoupit nejpotřebnější techniku, hlavně čerpadla. Ta, která jsme měli v roce 2013, nevyhovovala náročným podmínkám a náhradu za ně jsme ve vypjatém období těžko sháněli. Tento dar nám výrazně pomůže,“ informoval starosta Štětí Tomáš Ryšánek.

V Křešicích řádila dokonce stoletá voda. Nepomohly ani protipovodňová zeď a mobilní hrazení. „Vážíme si pomoci do budoucna a dotaci chceme využít na přípravu čtyř opatření. Finance nám pomohou při dokončení revitalizace rybníku v místní části Zahořany, který slouží jako akumulační nádrž sousedního potoka, jenž ještě před povodní z Labe dokázal obec ležící na kopci důkladně vyplavit,“ řekl starosta Křešic Václav Kovařík. Část peněz Štětí a Křešice využijí k vypracování studií pro odvodnění, vybudování únikové komunikace z místní části Kolonie a stavbu skladu techniky a mobilního hrazení mimo povodňovou zónu.

Zdroj, foto: Litoměřický deník 

Scroll to Top