Vodohospodáři na Blanensku disponují studií, jak optimalizovat dodávky

blank

Blanenští vodohospodáři mají studii o stavu místního vodovodu. Podle ní mohou plánovat, jak zlepšit rozvody vody ve městě v dalších patnácti letech. Přispělo také město.

„Jde o částku tři sta tisíc korun. Nepůjdou ale z městské pokladny. Zaplatíme je z přebytků Blanska ve Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí,“ uvedl starosta Ivo Polák. Do blanenských domácností teče voda ze Spešova, Lažan a Velkých Opatovic. Všechny zdroje jsou podzemní, což sehrává v oblasti kvality vody klíčovou roli.

„Nyní se vodaři zaměří na to, jak rozvod vody zlepšit. Například tak, že přepojí ulice ve městě na jiné zdroje. Tyto úpravy obyvatelé ani nezaznamenají, ale pomůžou zefektivnit provoz,“ informovala mluvčí Vodárenské akciové společnosti, která infrastrukturu ve městě provozuje, Iva Šebková.

Na Blanensku se od ledna zvýšila cena vody. „Při určení ceny bylo nutné dodržet podmínky Operačního fondu Zivotní prostředí. Na základě těchto podmínek rozhodlo předsednictvo Svazku navýšit ceny vodného a stočného o předpokládanou míru inflace zveřejněnou Českou národní bankou,“ uvedl v prosinci předseda Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí okresu Blansko Jiří Charvát. Průměrná roční spotřeba čtyřčlenné rodiny v regionu je zhruba 120 kubíků vody.

Scroll to Top