Probíhá plošná deratizace stokové sítě v Praze

blank

Pražské vodovody a kanalizace odstartovaly ve vybraných lokalitách metropole plošnou deratizaci stokové sítě. Akce potrvá do konce října a je na ni připraveno 13,5 tisíc kilogramů nástrah, které budou rozmístěny do 13,5 tisíc kanalizačních vstupů. Odhady hovoří o pěti milionech potkanů v Praze, nicméně hygienická stanice hodnotí situaci v hlavním městě ohledně výskytu hlodavců jako velmi dobrou právě díky povrchové a podpovrchové deratizaci.

Jako obvykle startuje deratizace v historickém centru metropole. Díky ní se daří udržovat počet potkanů na přiměřené úrovni. Na povrch hlodavce vyhání například stavební ruch, jejich častý výskyt je monitorován také v okolí popelnic. „Dalšími problémovými místy jsou lokality obývané bezdomovci, kteří na pořádek příliš nehledí,“ sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Vzhledem k tomu, že potkani často migrují, se místa výskytu mění. K jejich hubení se může používat například také přípravek Hubex. Obsahuje pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a účinnou látku antikoagulant.

Nástrahy jsou pokládány pomocí dvoumetrových trubek do útrob kanálu, a když potkan malou část zkonzumuje, začne mu řídnout krev a zemře na vnitřní krvácení. V některých lokalitách provádějí deratizace městem vybrané odborné firmy, v kanalizační síti pak PVK. Po ukončení akce hygienici zpracovávají zprávu o provedení a výsledcích cyklické deratizace v Praze. Například v roce 2017 Praha na povrchovou deratizaci vynaložila tři miliony korun a PVK pět milionů korun.

Ilustrační foto 

Scroll to Top