Ostrava nabádá obyvatele: Pijte kohoutkovou vodu

blank

Statutární město Ostrava zahajuje ekologickou kampaň  s  názvem I na Tobě záleží zaměřenou na problematiku vody a cyklodopravy. Projekt má primární cíl upozornit na zodpovědnost jednotlivce za stav životního prostředí. Podle náměstkyně primátora Kateřiny Šebestová za něj město zaplatí čtvrt milionu korun.

Ostravská kampaň potrvá měsíc a bude viditelná kromě centra také v Porubě a jižní části města. Zobrazována bude na billboardech, v tramvajích, ale i na tramvajových zastávkách nebo lavičkách. „Cílíme na preferenci pití kohoutkové vody. V Ostravě ji máme velmi kvalitní a zároveň chutnou. Její výhodou je její stálá čerstvost. U balené vody uplyne dlouhá doba mezi stočením a spotřebou. Jedná se o týdny, někdy až měsíce,“ uvedla náměstkyně Kateřina Šebestová.

Podle slov Šebestové jsou plastové obaly balené vody zátěží pro životní prostředí. V potaz by se měl brát i cenový rozdíl. „Pokud denně vypijeme 1,5 litru vody z kohoutku, tak za ni ročně utratíme asi 21 korun, kdežto za balenou okolo 2555 korun, to je přibližně stodvacetkrát více,“ podotkla Šebestová, která také zdůraznila, že pitná voda na Ostravsku patří k nejkvalitnějším v České republice a splňuje veškeré zákonné limity.

Slova Šebestové nezávisle potvrzuje i vedoucí laboratoří společnosti Aqualia infraestructuras inženýring Lucie Chlebková „V Moravskoslezském kraji pijeme jednu z nejlepších vod v zemi. Kvalita vody z centrálních zdrojů je velmi vysoká, což samozřejmě usnadňuje její úpravu a má pozitivní vliv na výsledek. Když se procházíte v Beskydech například nad Morávkou, vidíte, že nad nádrží neprobíhá prakticky žádná aktivita, která by mohla zdroj negativně ovlivňovat. Žádná soustředěná zástavba, žádná intenzivní zemědělská činnost, žádný průmysl. V přehradě je fakticky první voda. Ta, která naprší. To platí i pro řadu lokálních zdrojů například v Beskydech na Třinecku. Samozřejmě situace u každého zdroje je jiná. Například nad Kružberkem a Slezskou Hartou je osídlení hustější, protože je nad nimi město Bruntál. Ale obecně můžeme říct, že na kvalitu vody, kterou ve většině míst našeho regionu pijeme, můžeme být bez přílišného pocitu namyšlenosti nebo výlučnosti hrdi,“ uvedla v březnu pro Magazín Patriot Lucie Chlebková.

Kampaň má ale kromě pití vody z kohoutku přimět Ostravany také k většímu využívání cyklistické dopravy. Ve městě je dnes přibližně 250 kilometrů cyklostezek. „Jsme si vědomi, že kromě průmyslu a topení v kotlích se na znečištění ovzduší podílí velkou měrou doprava,“ doplnila Šebestová.

Scroll to Top