Klíčový verdikt: Voda pro výrobu umělého sněhu zpoplatněna nebude

blank

Vodohospodáři jsou nespokojeni, provozovatelé ski-areálů mají důvod k radosti. Ministerstvo zemědělství nezpoplatní vodu na výrobu umělého sněhu. Odběry jsou údajně zanedbatelné. Vodohospodáři i ekologové se obávají, že výkonnější zasněžovací technika v budoucnu ublíží vodním živočichům. Informovala o tom Česká televize.

Vodaři a ekologové si od zpoplatnění slibovali lepší regulaci a ochranu přírody. Jejich naděje se však nesetkaly s pochopením u ministerstva zemědělství. Podle rezortu je množství odebírané vody pro výrobu technického sněhu zanedbatelné. Například provozovatelé ski areálů odebrali v roce 2016 zhruba tři miliony kubíků vody. Ministerstvo uvedlo, že je to méně než půl procenta celkového odběru povrchových vod v zemi.

Například ředitel Asociace horských středisek Libor Knot v prosinci uvedl, že majitelé v současnosti uměle zasněžují 80 až 90 procent areálů. Podnikatelé za vodu čerpanou z horských toků nemusí platit, ale i tak je metr krychlový vod vyjde zhruba na 50 korun za potřebné energie. V případě, že majitel vybuduje novou vodní nádrž, musí do ní vodu načerpat. Třicet procent se však odpaří a musí se znovu dočerpat.

V lednu 2017 zjistili inspektoři životního prostředí, že třetina z 83 kontrolovaných areálů překročila povolený odběr vody určený pro zasněžování. Poprvé se uměle zasněžovalo v roce 1952 v Catskills Mountais ležící zhruba 160 kilometrů severozápadně od New Yorku. Lyžuje se však i v poušti. První takovou halu mají od roku 2007 v Dubaji.

Scroll to Top