V Poodří vypuklo jaro

blank

Vysoké paneláky sídliště Výškovice na straně jedné, klidná krajina meandrující Odry a soustavy rybníků na straně druhé. I tyto na prvním zdání kontrastní výhledy čekají návštěvníka severní části Chráněné krajinné oblasti Poodří u Ostravy.

Polanka nad Odrou je v současnosti městským obvodem Ostravy. Podél železniční trati Ostrava – Praha je u obce soustava několika rybníků, za nimiž meandruje Odra. Jedná se o významnou Národní přírodní rezervaci Polanská niva. Výlet je možný podniknout pěšky, ale také na kole. Vede tudy cyklostezka – při pěkném jarním počasí s poměrně značným provozem, což může kouzlo místa pro někoho mírně pošramotit. Cyklostezka i červená turistická značka vedou celou dobu na dohled od železničního koridoru – v současnosti s velice hustým provozem.

Polanská niva je chráněna především pro působivé lužní lesy s typickými rostlinami, ale i živočichy. Cestou přejdeme také několik malých vodních toků směřujících do Odry – například Polančici.

Červená turistická značka nás po okraji lesa podél malého vodního toku přivede k další soustavě rybníků. Největší je hned ten první z nich s názvem Podhorník. Projdeme mezi ním a rybníkem Kukla a dorazíme k sádkám tradiční rybníkářské společnosti Chov ryb Jistebník. Zde je možné si koupit čerstvé ryby a pokračovat po turistické značce zhruba kilometr a půl k železniční zastávce v Jistebníku, odkud jedou vlaky zpět do Ostravy, nebo Polanky nad Odrou.

Další variantou, jak si výlet prodloužit, je opustit červené turistické značení a pokračovat mezi rybníky Prosňák, Prosňáček, Oderský rybník a Křivý rybník až k toku Odry u obce Košatka. Tady narazíme na silnici, která od sebe odděluje největší rybník v oblasti Bezruč (místo pravidelných podzimních výlovů s desetitisícovými návštěvami a Křivý rybník). Silnice nás dovede také k železniční stanici v Jistebníku. Jde o nenáročný výlet rovinatou, ale mimořádně půvabnou krajinou plnou zajímavých vodních ploch a také jejich obyvatel.

Scroll to Top