Povodí Odry upozorňuje na odemykání Moravice a prodej ryb

blank

Vodáci v Moravskoslezském kraji se dočkají v sobotu 7. a v neděli 8. dubna. Proběhne odemykání řeky Moravice. Vodohospodáři také zvou milovníky ryb na jejich prodej. Státní podnik o tom informoval na svých internetových stránkách.

Povodí Odry v roce 2017 ukončilo významnou modernizaci vodního díla Kružberk a díky vhodným klimatickým podmínkám a množství vody v nádrži se bude voda vypouštět oba dny v době od 7 do 11 hodin v objemu 15 kubíků za sekundu. Od jezu v Podhradí pak bude průtok dále zvýšen o dva a půl kubíku za sekundu. Generální rekonstrukce Kružberku stála 77 milionů korun.

Podle dispečera Povodí Odry Lubomíra Jaroše byl primární cíl akce prodloužení životnosti vodního díla a zlepšení pevnostních a estetických vlastností namáhaných betonových konstrukcí. Nádrž na Moravici byla poprvé napuštěna v roce 1955. Jejím původním účelem bylo vodárenské využití vzhledem ke zvyšující se spotřebě pitné vody na Ostravsku.

Kromě vodáků si na své mohou přijít i příznivci rybího masa. K nabízeným činnostem a produktům Povodí Odry patří produkce a prodej rybích jiker, plůdků, násad a tržních ryb, prodej odlovených nežádoucích ryb z vodárenských nádrží, speciální doprava ryb či poradenství. Více informací zde.

Foto: cvak-voda.cz

Scroll to Top