Amina J. Mohammed v Praze: 4,5 miliardy lidí postrádá napojení na bezpečný ...

blank

Prahu navštívila náměstkyně generálního tajemníka OSN Amina J. Mohammed. Při své cestě do české metropole nahlédla do haly filtrů Podolské vodárny a Muzea pražského vodárenství. Ve vodárně se náměstkyně setkala s primátorkou hlavního města Adrianou Krnáčovou, generálním ředitelem PVK Petrem Mrkosem, ředitelem ČHMÚ Markem Riederem, novináři či dalšími odborníky.

„Nacházíme se v části světa, která má velké štěstí, že má tak rozvinutou vodovodní a kanalizační infrastrukturu. Přes dvě miliardy lidí nemají přístup k bezpečnému zdroji pitné vody ve svých domovech. Další 4,5 miliardy lidí postrádá napojení na bezpečný systém odvádění a čištění odpadních vod. Je potřeba nikoho nevynechávat a snažit se, aby měl k těmto službám přístup každý,“ řekla Amina J. Mohammed.

Náměstkyně se také vyjádřila k projektu Akční dekáda pro vodu 2018–2028. Akce bude rozvíjet udržitelný rozvoj a podporovat stávající programy a projekty zaměřené na vodu. Klíčovými hráči programu jsou Izrael, Čína, Finsko, Japonsko a Singapur.

„Během návštěvy jsem slyšela hodně o vodárenských technologiích, investicích a udržitelnosti vodárenské infrastruktury. Ráda bych vyzvala české představitele, aby našli cestu, jak tyto zkušenosti sdílet. Víme, že většina populace bude za několik desetiletí žít ve městech. Vaše zkušenosti by proto jistě ocenila nejen ostatní evropská města, ale také aglomerace v rozvojových zemích, které se budou brzy potýkat s podobnými problémy,“ zdůraznila náměstkyně OSN.

Foto, zdroj: Pražský patriot 

Scroll to Top