Okénko do historie: V Ostravici teče inkoust, psaly noviny v roce 1907

blank

Ostravský deník informoval 2. dubna 1907 o vzácném úkazu. V řece Ostravici měl téct místo vody inkoust. Tehdejší média citovala řeč poslance Fajfrlíka, kterou pronesl na zasedání zemského sněmu. Fajfrlík upozorňoval na katastrofální stav životního prostředí ve městě.

V Ostravici sice inkoust netekl, ale barva vody jej silně připomínala a její zápach obtěžoval obyvatele Moravské Ostravy. Tři roky předtím dokonce hrozilo vlivem velkého horka nebezpečí vzniku epidemie z výparů unikajících z řeky. Ostravice byla dočasně zbavena zápachu navezením vápna.

Mezi lety 1880 a 1918 se stala Ostrava nejvýznamnější průmyslovou oblastí Rakouska-Uherska. V roce 1892 pracovalo podle dochovaných pramenů v uhelném průmyslu 53,5 % obyvatel města a v roce 1914 se například na Ostravsku vytěžilo 4,4 milionu tun uhlí. S masivním rozvojem uhelného průmyslu kvetl i ocelářský.  V roce 1893 se vyrobilo 193 tisíc tun surového železa, v roce 1900 to bylo 260 tisíc tun a v roce 1912 stoupla produkce již na půl milionu tun surového železa. V souvislosti s průmyslem se v Ostravě na začátku 20. století začalo také dařit také živnostenskému, obchodnímu a finanční podnikání.

Foto: msstavby.cz

Scroll to Top