Třebíč dobuduje protipovodňovou ochranu

blank

Do poslední fáze vstupují práce na dokončení ochrany proti velké vodě v Třebíči. Radnice se nyní zaměřuje na zabezpečení řeky Jihlavy od Smetanova mostu směrem k obchodnímu středisku Kaufland. Před pěti lety město dokončilo výstavbu protipovodňových valů poblíž Karlova náměstí za 130 milionů korun.

Studii projektu vytvoří za půl milionu korun pražská společnost Vodohospodářský vývoj a výstavba. Odevzdat ji má do konce letošního října. Následně vedení města v součinnosti s Povodí Moravy rozhodne o dalších krocích. „Bude se zjišťovat, kolik lidí tam bydlí a co všechno v tom území je. A jaké by mohly být škody, kdyby došlo k zaplavení. Pak se to vyhodnotí a podle toho k tomu přistoupíme,“ řekl třebíčský místostarosta Milan Zeibert.

V minulosti Třebíč postihly povodně například v letech 1997 a 2006, po kterých nechalo město pod náměstím opevnit břehy a zvýšit kapacitu říčního koryta. V případě potřeby jsou také k dispozici mobilní zábrany, které by ochránily židovskou část města, jež je zapsána na seznamu památek UNESCO.

Foto, zdroj: jihlava.idnes.cz 

Scroll to Top