Česká loď bude převážet chemikálie

blank

Ve středu 28. března vyprovodili v Děčíně na premiérovou cestu nový tanker Zostera, který se se stal první nově vyrobenou lodí v děčínských loděnicích po pěti letech. Ty již mají nasmlouvanou výrobu dalších dvou plavidel. Informoval o tom Děčínský deník.

Z Děčína vyplul jen trup lodi. Další potřebné technologie jako motor, navigaci či elektrosystémy loď dostane až v nizozemské loděnici Kooiman. Poté bude moci jezdit s nákladem po velkých evropských řekách. Zatím přichází s největší pravděpodobností do úvahy Rýn.

„Loď je určena pro přepravu chemických produktů a do jejích nádrží se vejde 1 400 metrů krychlových nákladu,“ řekl o budoucím využití nového říčního tankeru obchodně výrobní ředitel Českých loděnic Pavel Hvězda. Nyní bude Zostera několik dnů stát u přístavní zdi v loděnicích v Křešicích, kde projde důkladnou kontrolou plavební správy pro spuštění na vodu. „Z Děčína by měla loď vyplout po Velikonocích. Do Hamburku ji potlačí tlačný remorkér, z Hamburku pak bude po moři vlečena do Nizozemska,“ doplnila Lenka Nácarová z Českých loděnic.

Ilustrační foto 

Scroll to Top