Němečtí sourozenci Daniel a Lara: Dešťovka ušetří miliony litrů náplně do ostřikovačů

blank

Automobilka Ford rozvíjí ekologický nápad na plnění nádržky na kapalinu do ostřikovačů dešťovou vodou. S myšlenkou přišli sourozenci v Německu, kteří byli v autě při průtrži mračen. Díky novince by se údajně ušetřily miliardy litrů vody.

„Lilo jako z konve. Voda byla všude. Všude kromě nádržky ostřikovačů. Sestře i mně to přišlo vtipné a řešení se najednou zdálo docela zřejmé. Stačí využít dešťovou vodu,“ řekl jedenáctiletý Daniel Krohn z třicetitisícového města Jülich poblíž Kolína nad Rýnem. Podle dětí by se dešťové kapky nestíraly, ale mohly by se sbírat, a poté používat při ostřikování skel. Myšlenka už získala první cenu v regionální soutěži pro mladé vynálezce. Nyní se ji snaží realizovat v testovacím modelu Fordu S-MAX, kde vodu sbírají gumové hadice upevněné u spodního okraje čelního okna.

Dnes zhruba každý řidič spotřebuje na ostřikování skel asi 20 litrů náplně ročně. Podle informací automobilky Ford je v Evropě 291 milionů aut a nápad sourozenců Krohnových by mohl ušetřit až 6 miliard litrů tekutiny ročně. Výhodné by to také bylo pro peněženky řidičů.

Scroll to Top