Agrofert ušetřil za poslední tři roky dvě miliardy litrů vody

blank

Agrofert investoval do vodního hospodářství v oblasti chemického průmyslu v posledních třech letech 168 milionů korun. Díky tomu se mu podařilo ušetřit zhruba dvě miliardy litrů vody. Skupina o tom informovala na svém portálu.

„Voda je pro chemický průmysl naprosto klíčová. Naše chemické podniky se s ní snaží zacházet rok od roku hospodárněji. Realizuje se celá řada opatření – od modernizace infrastruktury po investice do čištění odpadních vod. Cílem je, aby se snižovala spotřeba vody, její ztráty a aby se tato tekutina vracela do vodních toků v co nejlepší kvalitě. Proto chemické podniky každoročně investují desítky milionů korun do opatření, která uspoří stovky milionů litrů vody,“ řekl předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša.

Chemický průmysl zaujímá významnou část podnikání koncernu. „Hospodaření s vodou vnímáme jako jednu z priorit v celém koncernu. Mimo jiné i kvůli výkyvům počasí a obdobím sucha. Například společnost DEZA staví laguny, z nichž bude moci čerpat vodu ve chvíli, kdy počasí nedovolí využít vodní toky,“ doplnil Průša.

Do efektivnější úspory vody v objemu v chemické společnosti Synthesia Agrofert investoval 40,7 milionu korun a do Lovochemie 13,5 milionu korun. V přerovské společnosti Deza byla v roce 2017 vystavěna retenční nádrž o objemu 19 milionů litrů vody kvůli pokrytí potřeb během období sucha a v druhé polovině roku 2018 bude vybudována další nádrž s objemem 36 milionů litrů. Ve společnosti Fatra pak do úspory vody holding investoval 64 milionů korun.

Česká zemědělská, potravinářská a chemická nadnárodní skupina Agrofert působí zejména ve střední Evropě. Do minulého roku ji vlastnil premiér v demisi Andrej Babiš. Ten ji kvůli střetu zájmů převedl na svěřenecké fondy AB private trust I a AB private trust II.

Scroll to Top