Brněnští radní řekli ne lyžařskému areálu u přehrady

blank

Podnikatel Pavel Trčala chtěl u Brněnské přehrady vybudovat sjezdovku. Radní však plán zarazili. V budoucnu by si údajně mohli Brňané zalyžovat v kryté hale. Informoval o tom Deník.

Sjezdovku plánoval podnikatel na kopci Chochola nad Roklí u Brněnské přehrady. „Je to severní svah na břehu hned vedle velkého odstavného parkoviště směrem k hradu Veveří. Místo je jednoduše dostupné. Autem tam lidé dorazí do půl hodiny z kteréhokoli konce Brna. Zaparkovat mohou na parkovišti, které je v zimě nevyužité. A mládežníci se na lyže dostanou po škole i bez nutnosti žádat rodiče o odvoz. Jezdí tam i autobus,“ popsal své plány v prosinci 2015 Trčala.

Městský radní Jaroslav Suchý uvedl, že krytý lyžařský areál by rozšířil nabídku sportovních a volnočasových aktivit pro obyvatele Brna. Hala se sjezdovkou podle něj může stát více než 300 milionů a jestli by měla skutečně vzniknout, tak ji zaplatí soukromý investor. „Nejprve prověříme podobná zařízení v Evropě. Podíváme se například, jak jsou sjezdovky dlouhé a na jakých svazích stojí,“ přiblížil Suchý.

Ne všichni jsou však z plánu nadšeni. Ani někteří samotní lyžaři. „Lyžování na technickém sněhu není dobré. Cenu permanentky si ani nedokážu představit. Pořád pro mě bude jednodušší sednout do auta a někam vyjet. V hale taky nebude slunce, které k horám prostě patří,“ řekl například lyžař David Kellner.

Skeptický je i ekonom Lukáš Kovanda, podle kterého může mít pro Brno výstavba haly s umělou sjezdovkou především marketingový význam. „Díky tak jedinečné stavbě by se o městu hodně mluvilo a může se díky tomu zvýšit turistický ruch. Nemyslím si ale, že to vyváží riziko, které s sebou tak velký projekt přináší. Do budoucna by mohl být ztrátový,“ doplnil Kovanda.

Ilustrační foto 

Scroll to Top