Skupinový vodovod Horňácko řeší problém se suchem

blank

Obyvatele východní části Jihomoravského kraje v posledních letech trápí stejně jako lidi v jiných regionech jižní Moravy sucho. Na Horňácku jim vysychaly studny. Problém již řeší nový vodovod. Místní už v jeho zkušebním provozu ochutnali vodu, kterou využívá například také pivovar Velický Bombarďák, jenž sídlí ve Velké nad Veličkou, a právě tam skupinový vodovod Horňácko ústí.

„V nejbližších deseti letech se určitě ukáže, že bylo správné dovést vodu pro minimálně deset tisíc obyvatel Horňácka. Už máme i další žádosti obcí o napojení,“ řekl předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Hodonín Pavel Čejka. Obyvatelé Velké nad Veličkou se suchem podle Hodonínského deníku bojovali již v devadesátých letech minulého století. „Dostatek pitné vody máme až teď. Dokončili jsme dva vodojemy a vodu bereme z prameniště Bzenec Komplex,“ konstatoval velický starosta Jiří Pšurný.

Kromě Velké nad Veličkou voda ze skupinového vodovodu směřuje také do Hrubé Vrbky, Malé Vrbky a Kuželova. „Doposud jsme měli jen omezený zdroj, který hygienici povolili dočasně. Voda sice byla levnější, ale nyní je kvalitnější. Obyvatelé tak ušetří za vodu balenou,“ sdělil starosta Hrubé Vrbky Stanislav Prášek. O osm korun, na pětadvacet, zdraží metr kubický vody i v Kuželově. „K pokrytí z nového zdroje u nás ještě chybí dodělat automatickou tlakovou stanici, která vodu potlačí do zbylé části obce,“ přiblížil kuželovský starosta Milan Kostelanský.

O napojení se hlásí rovněž Suchov. „Někteří obyvatelé mají studny, jiní ne. Pomáhají si, jak jen mohou. Aby měli vodu všichni, potřebujeme vodovod,“ dodal suchovský starosta Petr Horňák. Zvlášť menší obce však napojení může vyjít až na padesát milionů korun.

Jihomoravský kraj je ve spojitosti se suchem skloňovaný neustále. Studie ministerstva zemědělství navrhla pro kraj opatření za více než 3 miliardy korun. Počítá se s výstavbou desítek kilometrů nových vodovodů, napojením nových vrtů do vodárenské soustavy nebo s opravami vodojemů. Podle studie na tom sice není Jihomoravský kraj se zásobami pitné vody vyloženě špatně, ale neustále stoupá spotřeba pitné vody. Ministerská studie je zatím strukturována pouze jako koncepční dokument.

Scroll to Top