Odvoz kalů z Ostravy se dočasně odkládá

blank

Porucha na lince tlakové plynárny ve Vřesové na Sokolovsku stojí za odkladem odvozu ropných kalů z lagun po bývalé chemické společnosti Ostramo v Ostravě. Prvních třináct tisíc tun odpadu měla přitom již tento týden z Moravskoslezského kraje odvézt společnost AVE CZ. Oprava linky potrvá podle informací České televize nejméně do 5. dubna.

Kaly z Ostavy mají být zlikvidovány v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové. Laguny patří k největším ekologickým zátěžím v České republice. Naposledy se proti plánu ohradila řada starostů v Karlovarském kraji.

„V lednu letošního roku se podařilo zaregistrovat památkové rezervace v Karlových Varech, Mariánských Lázních a u nás ve Františkových Lázních na základě tradičních lázeňských měst, a co je velmi podstatné, i s ohledem na takzvanou terapeutickou krajinu, která tvoří vždy prstenec kolem každého zmiňovaného města. Dva měsíce po tomto zapsání se dozvíme pouze z médií, že kraj schválil prakticky ve středu tohoto lázeňského trojúhelníku spalování a samozřejmě manipulaci s vysoce toxickým odpadem. To může ohrozit tato města kontaminací ovzduší, ale při jakékoliv havárii také kontaminací podzemních vod,“ sdělil například před několika dny Deníku starosta Františkových Lázní Jan Kuchař, podle kterého je dovoz toxického odpadu pro Karlovarský kraj velmi nebezpečný.

Podle mluvčí AVE CZ Pavly Iváckové, která vyhrála zakázku na odtěžení kalů v Ostravě, společnost dodržuje veškeré zákony a se státním podnikem DIAMO má smlouvu, že vytěží 91 562 tun kalů za 429 milionů korun. Laguny jsou pozůstatkem výroby ropných produktů, ale především odpadu, který se vytvořil z recyklovaných vyjetých motorových olejů společnosti Ostramo.

Scroll to Top