MŽP prověřuje ohrožení pramenů v lázních na Prostějovsku

blank

Prameny lázní Skalka jsou méně vydatné než dříve. Struktura podzemních vod byla nejprve narušena průzkumným vrtem pro tepelné čerpadlo provedeným jedním z místních obyvatel, který ohrozil všechny čtyři léčivé prameny. Náš portál o situaci na Prostějovsku informoval na konci ledna, jaká je situace nyní? 

Lázním Skalka na Prostějovsku hrozí zavření. Kvůli průzkumným vrtům dvou obyvatel. „Při průzkumném vrtu pro tepelné čerpadlo došlo k porušení napjaté akumulace podzemní vody. Můžete si to představit tak, jako kdybyste měli centrální dofukování všech čtyř kol v autě, a ten centrál vám někdo přerušil,“ uvedl v lednu starosta Skalky Antonín Frgal.

Minerální vody ztratily poprvé sílu v prosinci, ale v únoru vrty dále pokračovaly. Podle Frgala je na vině firma, která vrty prováděla technicky nevhodným způsobem. Na ministerstvu životního prostředí teď je, aby zjistilo, zdali došlo k porušení zákonu, což jednatel olomoucké firmy Alfa Vrty Miroslav Kvasnovský vyloučil.

Miroslava Valentová z odboru životního prostředí na krajském úřadě v Olomouci vidí problém v legislativě. Při průzkumném vrtu totiž není potřeba získat povolení. O to se musí žádat až při potřebě čerpat samotnou vodu. V případě lázní Skalka však vydal Olomoucký kraj vyjádření ke geologickým pracím a v podkladech neshledal žádné pochybení. Ve vyjádření bylo také uvedeno, že nesmí dojít k propojení vodních vrstev, což ve stanovisku potvrdil i hydrogeolog.

„Bohužel žádný zákon nám neumožňuje kontrolu. Nyní jsme dostali od obce podnět, že tam proběhly další vrty. Postoupili jsme to ministerstvu. Pokud byla situace ve Skalce tak vyhrocená, tak já osobně bych tam znovu nevrtala do té doby, než se celá věc nějakým způsobem vyřeší,“ naznačila možný další vývoj Valentová.

Ministerstvo životního prostředí už se situací zabývá. „V této chvíli jsme na začátku, jednáme mimo jiné s báňským a vodoprávním úřadem i s obcí. O výsledku řízení budeme informovat až po jeho ukončení. Zatím nedokážeme odhadnout, kdy by to mohlo být,“ sdělila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Alkalicko-sirnaté lázně byly založeny v roce 1928. V roce 2004 prošly komplexní rekonstrukcí za 14 milionů korun a zaměřují se zejména na revmatické nebo pohybové choroby. Každoročně poskytnou zhruba třicet tisíc ozdravných procedur.

Scroll to Top