Starostové na Sokolovsku reagují na spalování kalů z Ostravy

blank

Před několika dny jsme informovali o plánu spalování ostravských lagun na Sokolovsku. Mají se totiž likvidovat v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové, což tato společnost potvrdila. Laguny dnes patří k největším ekologickým zátěžím České republiky. Zatím bylo vytěženo zhruba 200 000 tun kalů, ale následně se ukázalo, že jsou zde další desítky tisíc tun materiálu. Nyní se proti plánu ohradila řada starostů v oblasti.

„V lednu letošního roku se podařilo zaregistrovat památkové rezervace v Karlových Varech, Mariánských Lázních a u nás ve Františkových Lázních na základě tradičních lázeňských měst, a co je velmi podstatné, i s ohledem na takzvanou terapeutickou krajinu, která tvoří vždy prstenec kolem každého zmiňovaného města. Dva měsíce po tomto zapsání se dozvíme pouze z médií, že kraj schválil prakticky ve středu tohoto lázeňského trojúhelníku spalování a samozřejmě manipulaci s vysoce toxickým odpadem, která může ohrozit tato města kontaminací ovzduší, ale při jakékoliv havárii také kontaminací podzemních vod,“ sdělil Deníku starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

Podle něj je dovoz toxického odpadu pro Karlovarský kraj velmi nebezpečné. „Kraj se prezentuje na svých stránkách i v médiích každou banalitou, která se zde odehrává, a s takto zásadní a pro lázeňství nebezpečnou záležitostí se ani neobtěžuje informovat starosty měst, natož veřejnost, které se to samozřejmě velmi týká. Jsme připraveni se ptát na celý proces, který se okolo spalování kalů odehrál, a připravujeme petici, která by vyvolala opětovné a snad již veřejné projednání této velmi zásadní otázky, zda spalovat v lázeňském kraji toxické látky, či ne,“ doplnil Jan Kuchař.

Obávají se také lidé v Chodově na Sokolovsku, ačkoliv se radnice snaží obyvatele uklidnit. „Podle informací, které máme, by provoz měl být nezávadný. Osobně jsme o tom mluvili s lidmi z našeho zastupitelstva, z nichž řada pracuje v Sokolovské uhelné. Jeden z radních, který to bude mít přímo na starost, nám potvrdil, že by vše mělo probíhat cestou, která nebude mít vliv ani na životní prostředí, ani na zdravotní stav obyvatel. Asi by to ale víc měli medializovat ti, kteří budou kaly likvidovat, nejsem odborník a neumím to posoudit. Ale pokud ti, co je mají likvidovat, jsou schopní garantovat, že to tak bude, myslím si, že bychom se měli snažit uklidnit lidi, kteří z toho mají obavy,“ uvedl místostarosta Luděk Soukup.

Zpráva zneklidnila i vedení Karlových Varů. „Budeme chtít záruky, že to nebude mít dopad na životní prostředí v kraji,“ zdůraznil primátor Petr Kulhánek. Zakázku na odtěžení vyhrála společnost AVE CZ, která podle své mluvčí Pavly Iváckové dodržuje všechny zákony. Má uzavřenou smlouvu se státním podnikem DIAMO, že v Ostravě vytěží 91 562 tun kalů za 429 milionů korun. Laguny jsou pozůstatkem výroby ropných produktů, ale především odpadu, který se vytvořil z recyklovaných vyjetých motorových olejů společnosti Ostramo. K likvidaci kalů se stát zavázal před dvaadvaceti lety, a ačkoliv s tím samotná Ostrava nesouhlasí, tak vyřešení problémů s lagunami má trvat nejméně dalších devět let.

Scroll to Top