Na povodeň upozorní v Rumburku až 240 hlásičů

blank

Rumburk nechává vybudovat nový výstražný systém. Před sedmi lety postihly město nejničivější povodně v historii. Místo obvyklých 30 centimetrů dosahovala výška řeky Mandavy tří metrů a voda vyplavila stovku domů. Jen díky okamžitému zásahu záchranných složek nepřišel nikdo o život.

Zhruba 240 nových obousměrných hlásičů by mělo pokrýt všechny lokality ve městě, a přibudou také hladinová čidla, srážkoměrné profily a meteostanice. „Když si projdete města ve Šluknovském výběžku, tak mnohá z nich už tento systém mají. To naše si s ohledem na ničivé následky povodní posledních dvaceti let riziko plně uvědomuje, a proto činí celou řadu preventivních opatření,“ uvedl starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

Instalace hlásičů bude probíhat do konce letošního května. Například hladiny a průtoky Mandavy, Pstružné a Lučního potoka pohlídají čtyři hladinová čidla, počasí pak tři srážkoměrné profily a meteostanice. Výstražný systém bude řízen z pracoviště krizového řízení městského úřadu a jeho provoz neohrozí ani případný výpadek proudu. Úřad totiž disponuje vlastním náhradním zdrojem elektrické energie.

„Zajímavé je, že hlášení mohou probíhat třeba jen lokálně, čili například systém bude možné nastavit tak, že varování z hlásičů uslyší jen lidé bydlící u řeky Mandavy, kteří se dozví, že její hladina stoupá,“ sdělil mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil. Systém vyjde město včetně zpracování digitálního povodňového plánu na necelých 12 milionů korun. Rumburku se na akci podařilo získat dotaci ministerstva životního prostředí, ze svého rozpočtu zaplatí 3,5 milionu korun.

Radnici pomohly k analýze, kde hrozí záplavy nejvíce, také historické mapy a fotografie. Pomoci mohli i obyvatelé, kteří dostali možnost využít formuláře, případně uvést, kolik osob nebo zvířat v jejich domě žije. Údaje jsou pro záchranné složky cenné při případné evakuaci.

Scroll to Top