Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně má svoji poštovní známku

blank

Česká pošta představila další poštovní známku z cyklu Krásy naší vlasti. Tentokrát se pocty dočkala elektrárna Dlouhé Stráně. Autorem je český geolog, cestovatel a malíř Adolf Absolon, který se české známkové tvorbě věnuje od roku 1995.

„Známka byla zařazena do emise Krásy naší vlasti. Asi proto bylo rozhodnuto, že návrh známky zpracuji já jako výtvarník – krajinář. Dlouhé stráně jsem navštívil osobně. Exkurze v elektrárně byla velkým zážitkem, stejně jako atmosféra samotné horní nádrže. Chtěl jsem na známce ukázat její zasazení do nádherné přírody Hrubého Jeseníku, proto jsem zvolil pohled od jihozápadu k severovýchodu, aby byl vidět i hlavní hřeben s Pradědem a paseka se Švýcárnou,“ uvedl autor Adolf Absolon.

Dlouhé stráně vyrobily v prosinci nejvíce elektrické energie za dobu své dvacetiletého existence. V porovnání s rekordním srpnem v roce 2016 se produkce zvýšila o pět procent na 80 893 megawatthodin. Podle ředitele provozu Vítězslava Chmelaře má na rekordu nemalý podíl nedávno dokončená modernizace generátoru i další zefektivnění provozu.

„Dlouhé stráně se po 20 letech od spuštění elektrárny staly legendou, takže si známku určitě zaslouží. Já to beru jako zadostiučinění pro všechny odborníky, kteří záměr postavit v podstatě podzemní elektrárnu uprostřed Jeseníků za minulého režimu prosadili a po roce 1989 obhájili, protože dnes je jasné, že je to energeticky, ekonomicky i ekologicky životaschopný projekt. Vydání známky je také poděkováním několika tisícovkám lidí, kteří se více než 20 let podíleli na výstavbě elektrárny v neuvěřitelně náročných podmínkách,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku na Šumpersku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Sekundárně působí jako stabilizátor tuzemské energetické soustavy.

Foto: Česká pošta

Scroll to Top