Policie chce v kauze kontaminace vody v Praze obžalovat dva lidi

blank

Policie navrhuje obžalovat dva lidi, kteří měli být odpovědní za výskyt kontaminované vody v Dejvicích a Bubenči v roce 2015. Oběma hrozí v případě prokázání viny za obecné ohrožení z nedbalosti až pět let odnětí svobody či zákaz činnosti. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana podal vyšetřovatel státnímu zástupci návrh na podání obžaloby. Deník uvedl, že by se mělo jednat o vedoucí pracovníky Pražských vodovodů a kanalizací.

K případu došlo od 24. do 28. května 2015. Tehdy zůstali bez vody obyvatelé Bubenče a Dejvic, kvůli kontaminované vodě následně onemocněly více než čtyři tisíce lidí, z nichž 33 skončilo v nemocnici. Hygienici následně rozhodli o plošném očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Vedení Prahy 6 uvedlo, že se odstávka vody dotkla zhruba 18 tisíc lidí.

Podle Deníku obvinění nedodrželi postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě. PVK po nehodě sdělily, že příčinou byly průsaky z kanalizace. Sondy následně poukázaly na nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu.

S kontaminací vody bojovali loni v létě také obyvatelé Nové Vsi u Prahy. Lidé měli po požití vody z vodovodu, který znečistili mikrobi, zdravotní problémy a byli zásobováni náhradním zdrojem z cisteren. Kontroloři objevili v oblasti téměř dvacet nelegálních studen. Obec následně podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

 

Scroll to Top