Plzeňští zastupitelé projednávali investice

blank

Zastupitelé v Plzni rozhodli, že šest let stará studie k možné realizaci akvaparku se již nebude aktualizovat. Podle primátora Martina Zrzaveckého bude zadána studie nová za zhruba 1,5 milionu korun. Většina místních politiků je podle informací Plzeňského deníku toho názoru, že by mělo město akvapark mít. Otázkou ale zůstává, zda jej stavět z veřejných, tedy městských či krajských peněz, nebo soukromých. Plzeňští občanští demokraté by naopak rádi viděli rekreační zónu u přehrady České údolí.

Výstavba přehradní nádrže České Údolí byla dokončena v roce 1973 a ke koupání je dlouhodobě nevhodná. „České údolí je přehrada asi o 150 hektarech vodní plochy se sinicemi, není možné se tam koupat,“ prohlásil radní města a zastupitel za ODS David Šlouf, který připomenul studii z Povodí Vltavy. Její řešení spočívá v tom, že řeka Radbuza, kterou voda do Českého Údolí přitéká, se odkloní, a v přehradě se vytvoří oddělená vodní plocha o velikosti asi 20 hektarů. Následně by byly spočteny na rozdíl od celé přehrady parametry přítoku a výměny vody. Kvalita vody ke koupání tím má být nesrovnatelná.

Podle TOP 09 není akvapark stavební akcí, kterou by mělo platit město. „Jen by mělo připravit pro soukromého investora ty nejlepší podmínky,“ prohlásil Michal Vozobule z TOP 09.  Zastupitelka za ANO a místostarostka Lochotína Ivana Mádlová doplnila, že Plzni akvapark chybí a mezi obyvateli je po něm velká poptávka.

Letos bude v kraji investována jedna z nejvyšších částek do vodárenské infrastruktury v historii. Plzeňský kraj totiž obcím přispěje na budování kanalizací a vodovodů zhruba 70 milionů korun. „Chceme tuto oblast posílit, aby si obce budovaly kanalizace, pokud na to stačí, a hledaly řešení. Stejně je to s pitnou vodou, máme za sebou několik suchých let, kdy v obcích lidem vysychaly studny. Mohli by mít druhý zdroj pitné vody,“ sdělila v prosinci radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Ilustrační foto 

Scroll to Top