Ministry čeká jednání o vlivu dolu Turów na podzemní vodu na českém ...

blank

V úterý 13. března budou jednat ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner s krajským radním pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiřím Löffelmannem na krajském úřadě v Liberci. Diskuze se zúčastní také starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka a starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Uvedl to tiskový odbor ministerstva životního prostředí.

Problémy, které souvisí s činností a plánovaným rozšiřováním polského dolu Turów, se týkají emisí z tamní elektrárny, ale zejména poklesu podzemních vod v severních Čechách a ohrožení zdrojů vody. Ministři a starostové navštíví úpravnu vody v Bílém Potoce, kde začala v červenci loňského roku rozsáhlá modernizace za 214 milionů korun. Ta je nutná nejen kvůli kvalitě vody pro více než 10 tisíc obyvatel Hejnic, Raspenavy a okolních obcí, ale především kvůli přípravě opatření v souvislosti s chystaným rozšířením a prohloubením dolu Turów.

Samosprávy na severu Čech již projektují z krajských peněz propojení vodovodů, aby nebyly odkázané na vrty. Na Frýdlantsku se v současnosti například budují dva vodovodní přivaděče. Liberecký kraj již poskytl dotaci 2,5 milionu korun na dokumentaci pro územní rozhodnutí. Ministerstvo zemědělství pak dá na monitoring stavu podzemních vod, které mají být sledovány do roku 2020, 30 milionů korun. Vládní návrh zní tak, že ministerstvo financí dále pošle ministerstvu zemědělství 150 milionů korun, které využijí SVS a Frýdlantská vodárenská společnost na projektovou a inženýrskou přípravu opatření proti ztrátě podzemní vody.

Scroll to Top