Agribiotech VEL chystá látku, která mění kaly na hnojiva

blank

Českobudějovická Agribiotech VEL s pomocí ázerbájdžánské Agribiotex chce představit přípravky, které přemění kaly z čistíren odpadních vod na hnojiva. Na výrobu bude potřeba desítek až stovek milionů korun. Na trh by mohl výrobek zamířit na podzim. ČTK o tom informoval jednatel firmy Libor Horák.

Agribiotech VEL uzavřel smlouvu se společností Agribiotex z Baku. Ázerbájdžánci po 27 letech vývoje vymysleli přípravek, který dokáže měnit kaly z čistíren na organicko-minerální hnojiva. Letos chce firma zahájit výrobu. Zkušební provoz trval dva roky. V současnosti hledá jihočeská společnost partnera, s nímž by byla schopna kaly z čistíren přeměňovat a zpracovávat do podoby hnojiv, jež se vracejí zpátky do půdy.

„Tím pádem dokážeme získat nejenom vyšší výnosy z obilovin, ale dokážeme vracet do půdy již zaniklé živiny a zpracovávat i eroze, které jsou dnes problémem na jižní Moravě, ale začínají se projevovat v celé republice. V Ázerbájdžánu funguje tento preparát pátým rokem, byli velice úspěšní v Maďarsku, kde jede výroba čtvrtou sezonu. Následně se produkce rozšířila do Německa, my máme Česko a Slovensko, jede i Írán, Saudská Arábie a jižní státy, které potřebují dostat živiny zpátky do půdy,“ uvedl Libor Horák.

Agribiotech spolupracuje s ázerbájdžánskou stranou, která je obchodně aktivní v Jihočeském kraji, tři roky. Podle velvyslance Ázerbájdžánu Farida Šafijeva investovala za posledních deset let České republika v kavkazské zemi dvě miliardy dolarů. Převážná část investic zamířila do rozvoje železnic a silnic.

Scroll to Top