Padesát metrů hluboký vrt uleví Roštejnu

blank

Pozdně gotický hrad Roštejn stojící na skalnatém vrchu v katastrálním území obce Doupě na Jihlavsku měl každoročně problémy s vysychající studnou. Díky novému padesátimetrovému vrtu by měly komplikace ustat. Dostatek vody pro hrad se očekává už letos v červenci.

„Padesát metrů hluboký vrt vykazuje dostatečnou kapacitu, bude napojen na potrubí stávajícího řadu a bude v prvé řadě sloužit především jako posilující zdroj v době letních měsíců,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast majetku a financí Martin Kukla.

Vedení kraje vnímá potřebu začít pracovat na novém zdroji co nejdříve. „Jakmile pomine mrazivé počasí, budou zahájeny práce na připojení nového vrtu na stávající řad a novou směšovací stanici. Voda z nového vrtu bude vedena stávající trasou,“ doplnil Kukla.

Současný problém s vodou spočívá v původní studni z osmdesátých let, která se nachází několik set metrů od hradu a v červenci každým rokem vysychá. K hradu tak musí být voda dovážena v cisternách. Akce by měla vyjít zhruba na 2,5 milionu korun. V současnosti na Roštejně probíhá rozsáhlá rekonstrukce, ale již v létě budou otevřeny nové expozice.

Scroll to Top