U Dolu Paskov zůstanou v provozu dvě vodní nádrže

blank

Celkem dvanácti obcí a patnácti katastrů se dotkne technická likvidace Dolu Paskov, který provozovala černouhelná společnost OKD. Experti budou monitorovat hladinu důlní vody, která by v krajním případě mohla vytlačit na povrch podzemní zásoby metanu. Studie EIA uvedla, že v provozu zůstanou u Dolu Paskov dvě vodní nádrže, Pilík 4 a Pilík 5.

Důl Paskov je důlním provozem OKD a skládal se z Dolu Staříč, Dolu Chlebovice a organizačně také ze zakonzerovaného Dolu Frenštát. Ještě v roce 2012 vyprodukoval téměř milion tun koksovatelného černého uhlí. Těžba uhlí v Dole Paskov byla ukončena 31. března 2017. Do té doby zde pracovalo více než 1300 zaměstnanců.

Vrchní soud v Olomouci začátkem února odmítl odvolání Citibank proti reorganizačnímu plánu OKD, který tak dostal zelenou a nabyl právní moci. Společnost je od května 2017 v úpadku, do kterého se dostala především kvůli předluženosti a klesajícím cenám uhlí. Těžební firmu měl převzít státní podnik Prisko, který prostřednictvím nově založené společnosti OKD Nástupnická získá 100 procent akcií za 80 milionů korun.

Scroll to Top