Rozhodčí soud v kauze zlínských vodáren: Veolia firmu vracet nemusí

blank

V kauze ohledně VaK Zlín padl důležitý verdikt. Ten je příznivý pro společnost Moravská vodárenská, která patří koncernu Veolia a vodohospodářskou infrastrukturu na Zlínsku provozuje. Rozhodčí soud sdělil, že smlouva z roku 2004, kdy se rozhodovalo o prodeji části podniku, je platná a Veolia podnik vracet nemusí. Současný model kritizuje řada akcionářů, tedy obcí a měst v regionu. Nejhlasitějšími odpůrci jsou Otrokovice a Fryšták. V kauze již také padlo několik žalob.

Ředitel Moravské vodárenské Martin Bernard je spokojen. Podle něj rozhodčí soud jen potvrdil to, co společnost celou říká. Tedy že provozuje vodárenství na Zlínsku v souladu s platnými smlouvami. Rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře vyřkl verdikt navzdory rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, podle něhož byla klíčová valná hromada v roce 2004 neplatná. Předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík informoval, že vodárny podají proti verdiktu soudu žalobu.

Moravská vodárenská dala případ k arbitráži na jaře 2017, když podle Bernarda vlastnická společnost změnila postoj k platnosti smluv. Největším akcionářem je město Zlín, jehož primátor Miroslav Adámek řekl, že stanovisko soudu bere jako fakt a podle něj potvrdilo pouze to, že jsou smlouvy platné.

Verdikt Rozhodčího soudu může mít klíčový vliv na budoucí vývoj kauzy. Další soudní řízení proběhne již za několik dní. Otrokovice a Fryšták se domáhají u Okresního soudu ve Zlíně zneplatnění dvou klíčových smluv.

Scroll to Top