Povodí Odry monitoruje kry na řekách

blank

Vodohospodáři Povodí Odry jsou ve střehu. Při oteplení mohou některé kry zablokovat průtok vody, s čímž souvisí riziko povodní. V minulosti například odstraňovali preventivně led na řece Moravici.

„Vše průběžně monitorujeme, nízké teploty prozatím žádné závažnější problémy na našich tocích nezpůsobily. Ty, které nejsou ovlivněny vypouštěním z přehrad, jsou většinou zamrzlé. A u těch toků, které jsou pod přehradami, nedochází vzhledem k množství a teplotě vypouštěné vody ani k většímu zamrzání proudící vody. Přehrady již tímto vypouštěním připravujeme na jarní tání,“ informovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Kry mohou způsobit krajní zátarasy. Vše závisí na průběhu tání, které je ovlivněno rychlostí a intenzitou oteplení nebo množstvím tajícího sněhu. Povodí Odry bojovalo před několika lety s kusy ledu v Brance u Opavy, kde kvůli silným mrazům dosahovaly kry mimořádně velké tloušťky, a hrozilo, že se může voda vylít z koryta. Povodí vyhodnotilo situaci a přistoupilo pomocí mechaniky k rozbíjení ledové plochy. Na řece Moravici řešili v minulosti podobný případ i v Opavě.

Scroll to Top