Pitná voda na Kroměřížsku není po útoku vandala znečištěna

blank

Neznámý pachatel nalil před několika dny do dvou vrtů v Hulíně olejovitou látku. Útok na prameniště pro zásobování okresu Kroměříž, městysu Nezamyslice a obce Srbce na Prostějovsku řeší společnost Vodovody a Kanalizace Kroměříž v součinnosti s policií. Předseda představenstva a ředitel vodáren Ladislav Lejsal čin označil za teroristický útok.

Podle informací redaktorky brněnské České televize Marcely Kaniové policisté místo několikrát zkontrolovali i se speciálně vycvičeným psem, ale podrobnosti zatím nesdělili. Zástupci kroměřížských vodáren nicméně uvedli, že pachatel musel mít akci pečlivě naplánovanou. Motorový olej, který posléze nalil do dvou vodních jímek v Hulíně, si pravděpodobně přivezl autem v kanystrech.

O přípravě pachatele svědčí také fakt, že nezvedl poklopy nad vodními jímkami, kde by ho ihned prozradily bezpečnostní čipy. Neznámý útočník rozbil komínek, který je určený pro odvětrávání a skrz něj nalil přes hadici do jímky látku. Policisté prověřují, o jakou přesně šlo.

Lidé na Kroměřížsku nemusí mít obavy. Pachatel znečistil surovou vodu, která je vždy podrobena řadě dalších kontrol. Do sítě se proto nedostala. Útočník znečistil dvě z deseti jímek, které navíc v době činu nebyly v provozu. Vodohospodáři útok zjistili při rutinní kontrole areálu.

Po zjištění původu látky bude rozhodnuto o postupu při sanaci vrtů a čištění potrubí. Společnost ale odhaduje škody na stovky tisíc korun. V posledních letech se nejedná v regionu o první podobný útok. Terčem vandalů už se stala rovněž vodárenská infrastruktura v Morkovicích a Tučapech.

Scroll to Top