Geologický průzkum lokality plánované nádrže Vlachovice začne v první polovině roku

blank

Do Vlachovic v pondělí 5. března zamířili ministr zemědělství Jiří Milek i Andrej Babiš. Milek potvrdil, že by geologický průzkum mohl začít do tří až čtyř měsíců. Přímo na místě ukázali premiérovi starostové dotčených obcí, kde se bude nacházet hráz, či jak velká je zátopová plocha.

Povodí Moravy na průzkumy a přípravu vyčlenilo 40 milionů korun. Podle mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové patří vybudování díla mezí vládní priority převážně z důvodu zajištění dostatečných vodních zdrojů. Stavba si vyžádá investici 5,5 miliardy korun. S její realizací souhlasí všechny dotčené obce.

Tým zaměstnanců Povodí Moravy v čele s generálním ředitelem Václavem Gargulákem také jednotlivé obce objíždí a diskutuje s obyvateli. Vodní dílo totiž výrazně ovlivní okolní krajinu. „Přípravu tak zásadních projektů často doprovází řada nepřesných informací, které se mezi obyvateli v dotčených obcí rychle rozšíří. Proto jsme také společně se starosty a zástupci kraje domluvili veřejná informační setkání, kde jsme mohli místním občanům podat přesné a pravdivé informace o přípravě nádrže,“ vysvětlil před několika týdny primární účel diskuzních akcí Gargulák.

Ilustrační foto 

Scroll to Top