Redaktorka Slováckého deníku vyrazila za potůčky do podzemí buchlovického zámku

blank

„Tma, zima a především vysoká vlhkost. Po stěnách stékají kapky i malé pramínky vody. Na zdech pomalu začínají vznikat vápencové útvary. Tak vypadá prostředí, kudy procházím,“ popsala úvod netypického putování redaktorka Slováckého deníku Blanka Malušová. Buchlovický zámek se nachází zhruba 11 kilometrů od Uherského Hradiště a patří mezi nejnavštěvovanější památky v kraji. V současnosti na zámku dochází k obnově historických štol.

První fáze rekonstrukce za 11,5 milionu korun potrvá zhruba do poloviny roku 2019 a pracovníci se během ní zaměří na odstranění hrází na zámku a rekonstrukci kanalizace.

Druhá etapa bude zahrnovat řešení havárie historických schodišť, opěrných zdí a autenticky dochované ledovny, které se nachází v těsné blízkosti systému štol. Tato fáze by měla skončit o rok později.

Podle kastelánky zámku Ivany Šupkové je problémem vlhkost, která je patrná na první pohled. Dochází zejména k zatápění odvětrávacích kanálů kolem budovy zámku a horní budovy zvané Flóra. Tím dochází ke zhoršování stavu historických budov.

Kráčíme a každou chvíli na nás či těsně vedle spadne kapka vody. Z podlahy je vytrhaná dlažba, které tu byla v době fungování vinotéky, dělníci odstranili zdivo z topných komor, komínů, zmizel beton z podlah i cementové omítky. U obou zdí štoly vznikají malé stružky, kde stojí voda. V prostorách vinárny, odkud provozovatele vyhnala dřevomorka, je vykopaný příkop, kde je vidět rovněž několik čísel vody,“ pokračovala ve svém putování Maluchová. Právě nadbytečnou vodu potřebuje vedení zámku odstranit.

Je prakticky všude, od vrstev několika centimetrů až téměř po půlmetrové útvary. Směs tvoří velké hráze, které drží velké množství vody pod objekty,“ doplnila kastelánka Ivana Šupoková. Problémem jsou povrchové vody, prameny, ale i zvodnatění horizontu.

Milovníci pohádek si možná ihned vybavili, že se zámku točila oblíbené pohádka Čertova nevěsta.

Na snímku archeolog Jiří Janál, foto: Slovácký deník 

 

Scroll to Top