Boj proti suchu? Propojení vodárenských soustav za 22,7 miliardy

blank

Česká republika plánuje vybudovat propojení vodárenských soustav. Ministerstvo zemědělství má již hotovou koncepci. Realizace by vyšla na více než 22 miliard korun.

„Propojení vodárenských soustav umožňuje zásobení oblastí postižených suchem s nedostatečnou kapacitou zdrojů pitné vody a současně vytváří rezervu pro standardní zásobení pitnou vodou,“ stojí v úvodu koncepce. V posledních týdnech ji obdržely jednotlivé krajské úřady.

Projektanti navrhli pro každý region opatření, aby měl i v době velkého sucha dostatečný přísun vody. V této souvislosti by se mělo nejvíce investovat do Jihočeského a Středočeského kraje. Alokovaná částka v těchto oblastech by činila více než 11 miliard korun.

V jižních Čechách má podél nové dálnice D3 vzniknout takzvaný dálniční vodovod. Do Jihočeského kraje by tak měla proudit voda z Želivky (vodní nádrž Švihov). Podle nejnovějších informací by se investorem akce mohl stát svazek dotčených obcí.

Experti poukazují na to, že jeden z problémů tkví v Praze. „Klimatické změny způsobují v oblastech Středočeského kraje nedostatek pitné vody. Zejména stoupající špičkové odběry vody pro Středočeský kraj a absence vodojemů v kraji neúměrně zatěžují pražskou distribuční síť,“ stojí ve studii. V této souvislosti by měly být za téměř 2 miliardy korun opraveny úpravna vody v Podolí, zkapacitněny vodovody, vystavěny vodojemy a propojen řad mezi Suchdolem a Trojou.

Jednotlivá propojení a zlepšení vodárenských systémů v regionech bude patřit ke klíčovým nástrojům, jak bojovat v republice s nedostatkem vody v některých oblastech. Koncepci pro ministerstvo zemědělství vytvořily společnosti Hydrosoft Veleslavín a Vodohospodářský rozvoj a výstavba. Ministerstvo teď bude zpracovávat připomínky jednotlivých krajů a dalších institucí.

Scroll to Top