Valná hromada VHZ Šumperk rozhodne o budoucnosti provozování infrastruktury v regionu

blank

V následujících dnech by mělo být jasno o dalším provozování vodárenské infrastruktury na Šumpersku. Klíčové hlasování je naplánováno na středu 28. února. Některým zastupitelům akcionářských měst a obcí se nelíbí odvádění části zisku vlastníkům provozní společnosti do zahraničí. „Samozřejmě nám vadí, že desítky milionů takto odcházejí mimo republiku. V zastupitelstvu jsme se většinově shodli, že preferujeme model provozování, který nepovede ke zdražování vodného a stočného,“ sdělil v prosinci loňského roku starosta Zábřehu na Moravě František John. Jeho město je po Šumperku druhým největším akcionářem VHZ.

Vodovodní a kanalizační potrubí a čistírny odpadních vod jsou majetkem VHZ. Akcionáře společnosti tvoří 28 obcí a měst Šumperska. Provozování infrastruktury zajišťuje Šumperská provozní vodohospodářská společnost patřící do nadnárodního koncernu Suez Water.

Za dva roky končí současnému provozovateli smlouva. Některé obce zpočátku volaly po založení nové provozní společnosti ve vlastnictví municipalit. Podle studie, kterou si nechala zpracovat VHS, by toto řešení bylo nejnákladnější a nutně by se promítlo do vyšších cen vody.

„Odborníci spočítali, že náklady na zřízení nové společnosti by činily od dvou set padesáti do tří set milionů korun. Při této částce bychom museli skokově zvýšit cenu vody zhruba o patnáct korun za kubík,“ řekl předseda představenstva VHZ Petr Suchomel. Podle něj by bylo problémem také to, že by se tak vyčerpaly peníze potřebné na nutné opravy i nové stavby vodovodních i kanalizační potrubí a čistíren odpadních vod. V následujících pěti letech chce VHZ investovat nejméně půl miliardy korun.

Akcionáři VHZ nechtějí, aby nový model vodárenství v regionu lidově řečeno odskákali lidé prudkým zdražením vody. Ve hře bude také otevřená soutěž na nového provozovatele. Ten by zajišťoval dodávky vody domácnostem od roku 2021.

Vedení VHZ intenzivně jednalo se společností Suez Watter o odkoupení akcií, čímž by provoz obce získaly pod kontrolu. Koncern prodej akcií odmítnul.

Scroll to Top