V Českém Těšíně začala významná rekonstrukce kanalizace

blank

V Jablunkovské ulici v Českém Těšíně odstartovala druhá etapa opravy kanalizace, která je ve špatném technickém stavu. Práce potrvají několik měsíců. Zároveň budou opraveny krajské silnice Karvinská a Jablunkovská, včetně mostů na obou komunikacích. SmVaK Ostrava připravují v letošním roce v Českém Těšíně stavební akce za více než 40 milionů korun.

„Bude nutné opravit 1250 metrů kanalizace, z níž 419 metrů se bude provádět otevřeným výkopem a 843 metrů bezvýkopovou technologií. Přepojeno bude také téměř 130 kanalizačních přípojek a uličních vpustí,“ informoval mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt. Podle technického ředitele společnosti Martina Veselého se jedná o nejvýznamnější investiční akci roku v Českém Těšíně. Řidiči a chodci se musí obrnit trpělivostí. Rozsah prací překoná první etapu z roku 2017. „Jednali jsme s investory, aby tyto opravy na sebe ideálně navazovaly a občané a motoristé byli dopravními omezeními co nejméně obtěžování. Pozitivním výsledkem bude zcela nový povrch obou zmíněných výpadovek z centra města a zlepšení stavu mostů,“ uvedl vedoucí oddělení dopravy Městského úřadu v Českém Těšíně Tomáš Hloušek.

SmVaK Ostrava letos investují do infastruktury na Karvinsku 145 milionů korun. Některé projekty už stejně jako další etapa rekonstrukce kanalizace v Českém Těšíně odstartovaly v roce 2017 a další budou zahájeny a ukončeny letos nebo v příštím roce.

V samotném Českém Těšíně vodohospodáři chystají řadu investičních akcí. Týká se to jak dodávek pitné vody, tak odvádění a čištění vody odpadní. Například v ulicích Pod Zvonek a Nádražní budou rekonstruovány vodovody. Na obě stavby bude potřeba více než dvoumilionová investice. Za více než 4,5 milionu korun si vyžádá oprava vodovodního řadu v Ropické ulici v Dolním Žukově.

„V Dolním Žukově budeme rekonstruovat 600 metrů polyetylenového potrubí z poloviny sedmdesátých let. Příčinou zvýšené poruchovosti v lokalitě je nedbalost a nedodržování správného technologického postupu těch, kteří ho v místě v minulosti budovali. Potrubí bylo ukládáno bez pískového obsypu. Rekonstrukci provedeme bezvýkopovou technologií řízeného horizontálního vrtání, která je šetrnější k okolí,“ vysvětlil nutnost oprav v Dolním Žukově technický ředitel SmVaK Ostrava Martin Veselý.

Ilustrační foto 

Scroll to Top