Chlumec nad Cidlinou vybuduje protipovodňové hráze za 150 milionů

blank

Město postaví hráze, terénní vlny a zvýší propustnost mostu u Kladrub. Před velkou vodou nejsou v zátopových oblastech v oblasti chráněny tisíce obyvatel. Největším nebezpečím jsou rozvodněné řeky po vydatných deštích. Podle starosty Miroslava Uchytila bude hotovo do konce roku 2022. Informoval o tom Hradecký deník. 

Místní doufají, že se jim do roku 2022 povodeň vyhne. Nové hliněné hráze na jihovýchodě města i v oblasti Lučice a další opatření včetně zvýšení propustnosti mostu, který leží směrem k místní části Kladruby, vyjdou přibližně na 150 milionů korun. Chlumec by na akci chtěl získat společně s Povodím Labem dotaci.

„Chlumec se musí podílet patnácti procenty částky, s čímž je třeba počítat. Bude to velký obnos. Navíc se město bude starat o zátopové plochy, které vzniknou,“ uvedl Uchytil. V současnosti je připravena projektová dokumentace pro územní rozhodnutí. Dokumentace pro stavební povolení i jeho získání bude v režii Povodí Labe.
Město chce také vybudovat poldr za 35 milionů korun, který by ochránil obyvatele před vodou z polí po přívalových deštích.

Starosta se také ohradil proti kritice. „Tyto plány se snadno kritizují. Za dvacet let svého starostování jsem zažil čtyři povodně. Kritizovat tyto záměry může jen člověk, který nebydlí v ohrožených oblastech. Protipovodňová opatření uchrání desítky domů a zabrání stamilionovým škodám,“ doplnil Uchytil.

Ilustrační foto 

 

Scroll to Top