ČEZ vymění v Temelíně potrubí na chladicích vodách, modernizace si letos vyžádá ...

blank

ČEZ připravuje 60 investičních akcí, jež zahrnují modernizace, posilování bezpečnosti a zvyšování výkonu JE Temelín. Od začátku provozu již koncern do elektrárny investoval 18 miliard korun. Informoval o tom její ředitel Jan Kruml.

Temelín v roce 2018 přijme 80 zaměstnanců. V současnosti jich má 1197. Před několika dny zmodernizovali energetici kompenzátor objemu, zařízení, které reguluje tlak v reaktoru. Letos elektrárna vymění potrubí na chladicích vodách, začne modernizovat důležitá čerpadla, upraví i vnitřní povrch potrubí mezi strojovnou a chladicími věžemi.

Elektrárna také kvůli novele atomového zákona posílí technické bariéry. „Nová legislativa vymezuje životně důležité prostory. Po roce 2020 do nich budou mít vstup jen pracovníci s bezpečnostní prověrkou. A posílí se i systém fyzické ochrany. Po elektrárně budou nové kontrolní vstupy, přibudou další mechanické zábrany, zvýší se počet kamer. Vše musí být připraveno do konce roku 2019,“ řekl Kruml.

Na přelomu května a června loňského roku dokončili technici náročnou opravu dvou potrubí, prostřednictvím kterých se přivádí do elektrárny voda z Vltavy. Rekonstrukce vyšla ČEZ na 235 milionů korun. Potrubí přivádí do Temelína vodu z nádrže Hněvkovice. Za vteřinu jím proteče 2,5 metru krychlových vody a musí překonat výškový rozdíl 130 metrů.

Scroll to Top