Zamítnutá stížnost na odložení vyšetřování převodu zlínských vodáren

blank

Někteří akcionáři a kritici současného modelu provozování vodohospodářské infrastruktury na Zlínsku byli neúspěšní se stížností proti odložení vyšetřování nejasností kolem převodu části tehdejšího VaK Zlín na Moravskou vodárenskou. Podle rozhodnutí policie z jara 2017 k podvodu či porušení povinnosti při správě cizího majetku nedošlo a případ byl odložen. Někteří akcionáři v čele s Otrokovicemi, Fryštákem a také dlouhodobým kritikem provozování vodárenské infrastruktury soukromými společnostmi Radkem Novotným podali proti odložení vyšetřování stížnost. S ní u zlínské pobočky krajského státního zastupitelství v Brně neuspěli. „Stížnost jsme zamítli jako nedůvodnou,“ potvrdil mluvčí zastupitelství Hynek Olma.

Akcionářům vadí, že VaK Zlín v roce 2004 zčásti koupila a na 30 let získala do provozování infrastrukturu v regionu společnost Moravská vodárenská. Vrchní soud v Olomouci v roce 2016 rozhodl, že valná hromada vodáren, na které se prodej části podniku schvaloval, byla neplatná a byly obejity stanovy podniku i zákon.

Podle žalobkyně Andrea Kalinové z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně byla stížnost zamítnuta, protože Radek Novotný není poškozený, stejně jako města a obce, jež podávala trestní oznámení. Radek Novotný se následně obrátil na brněnské krajské státní zastupitelství, aby prověřilo postup toho zlínského. Ani tam však nebyl úspěšný. Podle něj se obě státní zastupitelství vzájemně kryjí.

Novotný chce dále získat odůvodnění o odložení případu. Je připraven se obrátit i na Generální inspekci bezpečnostních sborů, ministra spravedlnosti, případně také Evropský soudní dvůr.

„Prověřování skončilo usnesením o odložení věci po vyhodnocení důkazů jak jednotlivě, tak ve vzájemných souvislostech,“ uvedla mluvčí zlínské krajské policie Lenka Javorková.

Podle nespokojených akcionářů mohlo dojít k podvodu slibem tehdejšího vedení vodáren a Moravské vodárenské, že díky takovému modelu fungování se snadněji dosáhne na evropské dotace na opravu kanalizací a čistíren, což však nebyla pravda.

Zlínské vodárny žádné dotační peníze z Bruselu od té doby nezískaly. Stejně tak akcionáři poukazují na zdražování vody, přestože bylo slibováno, že cena bude zvyšována jen o inflaci. „To, že případ policie odložila, je zvláštní. Akcionářům vznikly škody, znehodnotil se jejich podíl, zisky plynou jinam,“ prohlásil starosta Želechovic Michal Špendlík.

Kritici rovněž poukazují na skutečnost, že složitý případ o rozsahu 15 tisíc stran vyšetřoval jen jeden kriminalista, kterého nahradil jiný a ten věc za pár měsíců odložil. Podle žalobkyně Kalinové byla změna vyšetřovatele případu způsobena zdravotní indispozicí.

Rozhodnutí policie vítá zlínský primátor, ředitel VaK Zlín i ředitel Moravské vodárenské. Věc považují za uzavřenou.

Zdroj: zlin.idnes.cz 

Scroll to Top