V Olomouckém kraji hrozí opět sucho

blank

Ačkoliv v Olomouckém kraji v zimě poměrně často sněžilo i pršelo, zásoby vody jsou podle expertů kriticky nízké. Deficit podzemních vod se může prohlubovat. Hrozí tak další sucho. Informoval o tom portál idnes.cz. 

„Konkrétně Romže ve Stražisku a Třebůvka je jen mírně nad polovinou dlouhodobého měsíčního průtoku, Bečva v Dluhonicích je na zhruba dvou třetinách, Desná v Šumperku pak na 87 procentech,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Lehce nadprůměrné hodnoty vykazují Morava v Olomouci a Bystřice ve Velké Bystřici. Relativně dobře je na tom řeka Oskava v Uničově.

Olomoucký kraj nedisponuje ani optimálními zásobami vody ve sněhu. „Obecně můžeme říct, že současné zásoby vody ve sněhu nepředstavují ani v případě rychlého odtávání riziko povodní. Na druhou stranu, pokud nepřipadne větší množství sněhu, bude zásoba vody v povodí Moravy minimální. Bohužel sněhu je ještě méně než v loňském roce,“ sdělil dále Chmelař.

Podle klimatologa Pavla Lipiny alespoň průměrné množství podzemní vody zachránily dešťové srážky. Nicméně jejich hladina dlouhodobě klesá.  

„Pokud ještě nenapadne větší množství sněhu a nebude v něm dostatečná zásoba vody, deficit spodních vod se bude dál prohlubovat. Sněhu je celkově málo. Ve výškách kolem pěti set metrů nad mořem je jen sem tam, pod 300 metrů není téměř vůbec a ani ve vyšších partiích Jeseníků není sněhu z hlediska významu pro zlepšení vodní bilance dostatek,“ upozornil klimatolog.

Na jeden metr plochy regionu je ve sněhu v průměru 17 litrů vody. „Je to velmi málo. Navíc je potřeba si uvědomit, že na velké části území kraje je sněhová zásoba prakticky nulová nebo jen minimální,“ doplnil Lipina.

Pole bez sněhu tak přidávají starosti i zemědělcům. „Voda, kterou dostává půda ze sněhu, dlouhodobě chybí. Pokud na jaře nebude dostatek vláhy v dešti, budou mít zemědělci problémy,“ zdůraznila ředitelka šumperské agrární komory Zlata Lakomá.

Scroll to Top